Rektor Politechniki Łódzkiej, prof. Krzysztof Jóźwik oraz rektor Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, prof. n. med. Janusz Piekarski, spotkali się w pałacyku rektoratu PŁ z grupą sześciorga naukowców.
Okazja była wyjątkowo przyjemna i zarazem niezwykle ważna — zaproszeni goście zostali laureatami wspólnej nagrody rektorów, przyznawanej za najlepszą oryginalną publikację naukową roku 2024.
Nagrodzona praca to efekt interdyscyplinarnych badań łączących świat medycyny i inżynierii – a w tym przypadku, w szczególności biotechnologii.
 
  
Zaszczytny tytuł laureata przyznano za artykuł pt.
„Isolation, structural characterization and biological activity evaluation of melanoidins from thermally processed cocoa beans, carob kibbles and acorns as potential cytotoxic agents”, opublikowany w prestiżowym czasopiśmie Food Chemistry.
Nagrodzona praca poświęcona jest izolacji oraz badaniu właściwości bioaktywnych melanoidyn – związków powstających podczas obróbki cieplnej ziaren kakaowych, karobu i żołędzi. Naukowcy udowodnili, że substancje te mogą wykazywać potencjalne działanie przeciwnowotworowe, co otwiera nowe perspektywy dla badań nad naturalnymi składnikami o znaczeniu prozdrowotnym.
Autorzy nagrodzonej publikacji to:
•    dr hab. inż. Joanna Oracz (PŁ),
•    prof. dr hab. n. med. Urszula Lewandowska (UMed w Łodzi),
•    dr n. med. Katarzyna Owczarek (UMed w Łodzi),
•    lek. Miłosz Caban (UMed w Łodzi),
•    dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, prof. uczelni (PŁ),
•    prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz (PŁ).
O badaniach prowadzonych przez zespół naukowczyń z Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności można przeczytać w artykule „Nadzieja dla chorych na nowotwór jelita grubego”, opublikowanym w „Życiu Uczelni”. Swoimi doświadczeniami z pracy badawczej dzieli się tam dr hab. inż. Joanna Oracz.
Publikacja nagrodzona przez rektorów PŁ i UMed w Łodzi uzyskała 1660 punktów według algorytmu określonego w regulaminie konkursu, potwierdzając jej wysoką wartość naukową i znaczenie dla rozwoju badań nad bioaktywnymi związkami w żywności.
Nagroda stanowi wyraz uznania dla doskonałej współpracy międzyuczelnianej oraz zaangażowania badaczy w poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań na styku nauk technicznych i medycznych.
Serdecznie gratulujemy Laureatom oraz wszystkim uczestnikom konkursu za ich wkład w rozwój nauki i prestiż łódzkiego środowiska akademickiego.
 
 
  
      
  
  
      
 