Nominacja profesorska

10-05-2022

Prezydent RP nadał tytuł profesora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia dr hab. inż. Joannie Leszczyńskiej  z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Prof. Joanna Leszczyńska

Jest również absolwentką Wydziału Chemii Spożywczej. Po ukończeniu studiów w 1979 r. rozpoczęła pracę w Instytucie Podstaw Chemii Żywności, obecnie Surowców Naturalnych i Kosmetyków i kontynuuje ją do dzisiaj. Od 2013 r. jest kierownikiem Zespołu Bromatologii.

Profesor Joanna Leszczyńska Profesor Joanna Leszczyńska

foto: Jacek Szabela

W latach 2012-2018 była prezesem Oddziału Łódzkiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. W ramach tej działalności była m.in. głównym organizatorem cyklu międzynarodowych konferencji Biologically Active Compounds in Food, zorganizowanych w Łodzi w 2015 r., 2017 r. i 2019 r.

Początkowo zajmowała się analityką żywności, a następnie jej zainteresowania naukowe skoncentrowały się nad zastosowaniem metod immunoenzymatycznych w analizie żywności.

Obecnie najważniejszy obszar jej zainteresowań, oprócz nowoczesnych metod analizy żywności, to alergeny pokarmowe, szczególnie pochodzenia roślinnego, inne związki bioaktywne i ich wzajemne oddziaływania. Prowadzi badania nad zmianami immunoreaktywności składników poddanej procesom technologicznym oraz wpływem warunków środowiskowych na alergenność żywności. Zajmuje się także żywnością funkcjonalną i żywieniem człowieka.

Prowadzi ścisłą współpracę naukową nad alergenami pokarmowymi m.in. z naukowcami z Cyprus University of Technology, Departament of Agricultural Sciences, Biotechnolgy and Food Sciences oraz laboratorium analizy alergenów Food AllergensLab.

Jest autorem i współautorem 80 publikacji, w większości z listy JCR. W dorobku naukowym ma 91 doniesień na konferencjach, jest współautorem 3 rozdziałów w monografiach. Wypromowała 8 doktorantów. Za swoją działalność organizacyjną, dydaktyczną i naukową była wielokrotnie nagradzana.