Coraz więcej osób dostrzega, jak ważne jest dbanie o nasze środowisko w różnych aspektach codziennego życia. Ochrona ekosystemu to nie tylko segregowanie śmieci czy używanie recyklingowych opakowań, ale także unikanie marnowania żywności i wspieranie zrównoważonego rozwoju. Dlatego celem projektu jest opracowanie składu mieszaniny i metody otrzymywania jadalnych, biodegradowalnych naczyń jednorazowych z roślinnych surowców odpadowych o właściwościach prozdrowotnych.
Te innowacyjne naczynia będą charakteryzować się dobrymi właściwościami mechanicznymi, wysoką stabilnością termiczną, właściwościami biodegradowalnymi i będą nadawać się do spożycia przez ludzi.
Projekt zakłada wykorzystanie odpadów owocowo-warzywnych do stworzenia mieszanki, z której powstaną jadalne, biodegradowalne naczynia jednorazowe o właściwościach prozdrowotnych. Te innowacyjne naczynia będą charakteryzować się wysoką biodegradowalnością, co sprawi, że po wyrzuceniu jako odpady bio, szybko się rozłożą. Dodatkowo, nie wpłyną one na smak serwowanych w nich gorących potraw i napojów.
Aby sprostać wymaganiom różnych konsumentów i zwiększyć rynek odbiorców, zostanie określona wartość odżywcza naczyń jednorazowych. Dodatkowo, przeprowadzone zostaną badania in vitro, aby sprawdzić, czy składniki uwalniane po trawieniu naczyń mogą hamować aktywność enzymów związanych z rozwojem cukrzycy. Dzięki temu produkt finalny będzie odpowiedni do spożycia przez diabetyków.
W moim zespole badawczym prowadzonym w ramach programu LIDER pracować będą: dr inż. Magdalena Efenberger-Szmechtyk, dr inż. Agnieszka Hejduk, dr inż. Gabriela Kowalska, mgr Kamila Balcerzak, dr inż. Andrzej Czarnecki, dr inż. Piotr Drożdżyński, dr inż. Marcin Szustak, dr inż. Kamil Szymczak z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, dr inż. Joanna Matuszewska z Wydziału Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska oraz dr n. med. Karol Kamil Kłosiński z Zakładu Biomedycyny i Chirurgii Doświadczalnej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.